Fasadetegl

Murstein er et allsidig naturprodukt som gir deg naturlige, varige og flotte resultater! Den er praktisk talt vedlikeholdsfri og blir flottere og flottere over tid.

Når vi snakker om murstein mener vi som regel teglstein.

Tegl fremstilles av leire som graves opp, bearbeides og formes for så å brennes ved 1250 grader. Tegl brukes først og fremst til murstein og takstein. Fargen vil fra naturens side oftest være gul, rød eller brun, avhengig av leirens kvalitet. Innholdet av jernoksid gir rødlige farger ved brenning, mens kalkholdig leire gir gulfarget tegl. Tegl kan gis ønsket farge ved tilsetting av fargestoff til leiren, eller ved glassering med et tynt ytre lag med farge.

I middelalderen ble brent tegl tatt i bruk i store deler av Europa, både til bruksbygninger og til monumentalbygg. I Norge kom tegl i bruk omkring 1300, mest til kongelige anlegg som kirker og borger. I flere hundre år ble det bare unntaksvis brent tegl i Norge, men fra midten av 1700-tallet kom flere teglverk i drift. Innføring av murtvang i byene på 1800-tallet satte fart i norsk teglproduksjon. Teglstein har siden oldtiden vært et av de vanligste materialene til murverk. Soltørket tegl ble brukt i de tidlige sivilisasjonene i Mesopotamia og brukes fortsatt innenfor folkelig byggeskikk mange steder i verden. Romerne oppførte de fleste av sine byggverk i tegl, ofte i form av relativt store skiver. Teglmuren ble som regel pusset med mørtel eller forblendet med bearbeidet stein eller keramiske fliser.

Produksjonsprosessen bak teglstein har utviklet seg stort de siste tiårene, og teglverkene lager stadig mer lekre og robuste stein.

Mur Direkte anbefaler:

 • Petersen Tegls Kolumba K47 har et meget spenstig fargespill, og gir et unikt uttrykk.

  Petersen Tegl K47

 • Petersen Tegls Kolumba K91 er en elegant og flott tegl med et vakkert, rolig nyansespill i lyse og grå toner. Gir fasaden et meget ekslusivt uttrykk.

  Petersen Tegl K91

 • Oud Malpertuis fra Steenfabriek Klinkers er en spennende og tøff tegl, laget etter gamle håndverkstradisjoner. Kontakt oss for vareprøver!

  Oud Malpertuis

 • Petersen Tegls Kolumba K36 er en meget flott tegl, med en sterk, rustikk farge som tar seg godt ut i naturgrønne omgivelser.

  Petersen Tegl K36

 • Napoli fra Steenfabriek Klinkers er en utrolig rå tegl, med et unikt og spenstig fargespill. Kontakt oss for vareprøver!

  Napoli

 • De Risjwaards Antraciet er en mørk mangan-tegl med hint av brunt.

  Antraciet maskintegl

 • Petersen Tegls D91 er en elegant murstein, med et flott nyansespill i lyse grå og hvite toner. Den er fargeekte, og en av våre bestselgere.

  Petersen Tegl D91

 • Petersen Tegls Kolumba K58 er en mørk og stilig tegl med et diskré og vakkert spill. Sjekk ut Bøler Kirke!

  Petersen Tegl K58